2023. november 27., hétfő

Hát ez a szeretet?

Nagyon vártam a Paradox Live THE ANIMATION azon epizódját, mely a "LOVE" Stage Battle kislemez voice dramájának a történését dolgozza fel, mert meglehetősen sajátságos a története. Röviden arról van szó, hogy a The Cat's Whiskers legfiatalabb és legfélénkebb tagja, Ando Shiki múltja igencsak terhes. Valamiért úgy emlékszik, hogy ő volt az, aki megölte a legjobb barátját.

De kiderül, hogy nincs így, hiszen az a bizonyos legjobb barát nem más, mint Yatonokami Nayuta a cozmezből. Közöttük ugyanis komoly barátság szövődött a múltban. Most ahogy visszagondolok az animére, nem úgy rémlik, hogy felfedte volna ennek a a barátság forrását, egyszerűen csak gyakori találkozóhelyük volt az a bizonyos háztető, mely Nayuta számára szolgált menedékhelyül a nyomorult helyzetéből. Erről még az ikertestvére, KANATA sem tudott. Az egyedüli, aki gyakran meglátogatta Nayutát a háztetőn, az nem volt más, mint Shikki.

Maga az anime sokkal inkább annak a jelentősségét akarta bemutatni, hogy van egy búvóhely, amiről csak ők ketten tudnak és senki más. Ez nagyon tetszett már a doramában is, és érdekelt, hogy dolgozzák fel az animében. Jó volt látni, ahogy Shikki visszatér abba a bizonyos lépcsőházba, és visszaemlékszik arra, ahogy együtt cipelték fel a kanapét a tetőre.

Az anime nagyon jól visszaadta azt az érzést, hogy van egy hely, ahova elbújhatunk, amiről csak mi ketten tudunk, és senki más. Ez az intimitás az, ami igazán széppé tesz bármilyen emberi kapcsolatot, legyen az barátság, szerelem vagy családi kapcsolat.

Viszont a kislemez borítója is mutatja, hogy mintha ez a múlt csak Ando Shiki számára lenne fontos, Nayutának meg... És azt gondolom, hogy igencsak nagy pofont kapott Shikki a történet kitalálóitól, amilyen lezárást kitaláltak az animének... amnézia... De azt mégis hogy? Azért hitte Shikki, hogy megölte a legjobb barátját, mert a tetőről lezuhant. Na most itt jön a történet logikátlan mivolta, ami kérdéseket hoz magával. Tényleg leesett Nayuta a tetőről? Ha igen, hogy élhette túl? Igencsak magasról zuhant volna le. Tényleg megúszta a zuhanást egy amnéziával? Akkor hogy lehet, hogy minden másra emlékszik?

Erre az egészre egyetlen logikus magyarázatot tudok mondani: Nem esett le senki, nincs itt semmi amnézia, egyszerűen csak Nayuta ily módon adja Shikki tudtára, hogy a barátságuk egyszer és mindenkorra véget ért. Eléggé inkorrekt, ráadásul Shikki magától is rájöhet arra, hogy Nayuta kamuzik, hiszen hogy lehet, hogy pont az ikertestvérével alkot egy formációt?

Tehát nagyon szerencsétlen ez a történet, és azt kell mondjam, hogy a történet kitalálói egy ziccert hagytak ki. Miért is lehetne két jóbarát két különböző csapatból, akiknek ráadásul van egy közös terük, amiről senki más nem tud? Megmaradhatott volna a mély barátság kettejük között, maradt volna valami intimitás, ne adj isten a fujoshiknak is kedveztek volna. Nem néztem ennek utána, de állítom, hogy ők nem hagyták ki ezt a ziccert, és nem rajzolták tele a Pinterestet Nayuta × Shiki yaoi képekkel.

Végül utánaolvastam, és a Paradox Live Fandomon megtaláltam a választ. Nincs itt semmi amnézia, ez nem Nayuta, hanem egy, az ikertestvére által kreált fantom. Ez az a bizonyos fantom, ezért nem ismerte fel Shikki-t, és nem érti, hogy mit akar tőle. Spoiler Később tisztázzák a helyzetet, a valódi Nayutával, és újra barátok lesznek. Később egy Shuffle albumon "Rooftop Friends" néven közös dalt rappelnek. Spoiler vége

Mondjuk azt, hogy így kerek a történet. De ami miatt biztos, hogy csalódás számomra ez az epizód, hogy nem a kislemezen hallható "Mercy On Me" dallal zárták a részt, hanem valami új dallal, amit még nem hallottam. "FADEAWAY" a címe, kétségtelenül jó dal, bár ellentmondásos, hiszen az egy Nayuta × Shiki közös rap, ahol a barátságuk jelentősségéről rappelnek. Ellenben az anime végéhez jobban illett volna a "Mercy On Me", mert az jobban visszaadja, hogy Shikki számára mekkora törés az, hogy megszakadt ez a barátság.

Ez a dal számomra egy Ando Shiki character song. Jól visszaadja a félénk srác érzelgős mivoltát. Ő egy ázott, kóbor kiscica, aki szeretetre és melegségre vágyik. Nem érti, hogy miért lett megint kidobva az utcára. Megítélésem szerint ez a dal sokkal jobban adja vissza az egész epizód mondanivalóját.

Nem utolsósorban az egész kislemez is érdekes, hiszen Nayutával a cozmez egészen másról rappel az "Ain't No Love" című dalban. Ez a cozmez egyik legdurvább, szövegileg legkeményebb dala. Ugyanis itt rappelnek a múltjukról, a gyerekkorukról. Hogy az anyjuk egy rohadt kurva volt, és hogy ők csak azért születhettek meg, mert egy férfi jól megfizette őt egy szexért. Tehát ők tényleg állat módjára jöttek a világra. Elképzelésük nincs arról, hogy ki az apjuk, az anyjuk meg születésük után nem sokkal halt meg. Na most, ha ennyire állat módjára születtek meg, akkor csoda, hogy kóbor állat módjára élnek a nyomornegyedben? Senkiben nem bíznak, csak egymásban. Kettejük közül egyébként Nayuta az, aki jobban nyit az emberek felé. Jó eséllyel ennek az eredménye lett ez a barátság is.

Azért rossz volt látni, hogy így lett vége ennek a barátságnak, alakulhatott volna ez sokkal jobban is. Holnap új epizód, amit én majd szerdán fogok megnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése