2024. április 10., szerda

Nem jön a Haikyuu!! movie Magyarországra

Korábban rebesgette a Crunchyroll a Twitter oldalán, hogy egyezkedik a japán jogtulajdonossal a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie világszerte történő vetítéséről. Erről megállapodtak, tegnap pedig nyilvánosságra hozták, hogy a világ mely országaiban mikor vetítik a filmet. Üröm az örömben, hogy Magyarország nincs a listán.

Ennek azt gondolom, hogy két oka fő lehet.

Egyrészt nálunk nagyot bukott a tavaly vetített Slam Dunk movie. Bár azt hozzá kell tennem, hogy tettek is azért, hogy bukjon az egyébként kiváló kosárlabdás sportanime. Hiszen csak egy hétig vetítették Magyarországon, és csak a Cinema City mozikban. Így élből kiestek azok, akiknek a városában nincs Cinema City. Legfeljebb egy utazással egybekötött mozizással tudják csak megnézni a filmet. Nem is tudtam arról, hogy promotálták volna a filmet, volt is olyan érzésem, hogy a Cinema City csak a kötelezőt akarta letudni, egyébként animét soha többet! Szerencsére az utóbbi állításomra rácáfolt az, hogy eljutott hozzánk a Kimetsu no Yaiba movie is, amit már hosszabb ideig vetítettek a hazai mozik és nemcsak a Cinema City-k. És mivel jóval többen látták is, ez némi reménysugárral kecsegtetett a Haikyuu!! movie esetében, is, de úgy tűnik, mégsem...

Másrészt a Haikyuu!! szerzői jogaival valamiért nagyon szigorúan bánnak még Japánban is. Ezzel akkor szembesültem, amikor Fantasy Expókon, amikor az Animepiacnak még tényleg piac-jellege volt, kerestem Haikyuu!!-s cuccokat, és elég keveset találtam. Posztereknél mondta nekem valaki, hogy Haikyuu!! elvileg nem kerülhet magazinokba. Ugyanez áll fenn a Crunchyroll streaming esetében is. Amíg Hollandiában voltam, addig tudtam nézni a Haikyuu!! epizódjait, de amint hazajöttem Magyarországra, eltűnt a listámról. Tehát jó eséllyel a Haikyuu!! tiltólistán van Magyarországon, ezért sem ad(hat)ják a hazai mozik.

És ahogy elnézem az országok listáját, ahol vetítésre kerül, talán számít az ország gazdasági fejlettsége és mérete is. Mert szinte mindenhol leadják Nyugat-Európában, még Lengyelország is bekerült a szórásba, de már Csehországban és Szlovákiában sem vetítik az animét. Hasonlóképp maradt ki Románia is.

De ez végsősoron azzal lehet összefüggésben, hogy hol van streamelési joga a Crunchyrollnak. Nagy kár, pedig micsoda buli lett volna az első évad vetítésének 10. évfordulója alkalmából a moziban megnézni az új movie-t. Ha esetleg valaki mégis szeretné megnézni a movie-t moziban, az anyagi lehetőségeihez mérten elutazhat Bécsig, és akár még városnézéssel is egybekötheti a mozizást. Minden szempontból tartalmas nap lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése