2023. december 8., péntek

Meg van élezve az a lándzsa?

Hayashibara Megumi immár negyedik Shuuketsu no... kislemezét jelentette meg a 2023. december 6-án, mely egészen pontosan a "Shuuketsu no Yari" (終結の槍) címet kapta. Az igazat megvallva, szkeptikus voltam a kislemez kapcsán, mert a tavalyi, "Shuuketsu no Hate ni" kislemez eléggé félresikerült. Sajnos Hayashibara Megumi bebizonyította, hogy az üvöltés nem éneklés, ugyanis olyan magas hangot adott ki magából ami már nem az ő hangtartománya. Vajon az új dalokban is üvölteni fog? Hallgassuk meg.

Hála istennek, nem. Valószínűleg eljutott hozzájuk a kritika, és visszafogták azt a hangtartományt, amiben Hayashibara Megumi énekel. Ennek megfelelően a "Shuuketsu no Yari" is visszafogottabb lett. És ez határozottan jót tett a dalnak, mert megmaradt ugyan a "Shuuketsu no.." dalokra jellemző dinamika, de azzal, hogy Hayashibara Megumi éneke visszafogottabb lett, a dal izgalmas és sejtelmes lett. Ez feloldja azt a dilemmát, hogy úgy éreztem, hogy valami hiányzik a dalból. Eleinte azt gondoltam, hogy ez az ötlet hiányából fakad, hogy már annyi "Shuuketsu no..." dal van, hogy már nem tudták, miként hasson újnak a dal. Nagyon hallatszik, hogy tavalyi dalokat vették elő ismét, számomra ez a kislemez a "Shuuketsu no Hate ni" egy javított változata. És ha megengedjük, hogy a címadó dal sejtelmes, akkor azt gondolom, hogy lehet szeretni.

Ellenben a B-side track, a "Shuuketsu no Hajimari" nem kislemezre való. Ugyanis annyira súlytalan, hogy legfeljebb albumra kimehet, mint helyet kitöltő dal, de kislemezen nagyon kijön, hogy mennyire nincs benne ötlet. Ez a dal ugyanis önállóan nem teljes értékű. Nincs benne semmi olyan, amivel felhívhatná magára a figyelmet. Albumon jól mutatna, mint egy plusz dal, ami megerősíti annak témáját, mondanivalóját, de kislemezen határozottan nem! Nem tesz hozzá az énekesnő repertoárjához. 

Tehát összességében olyan ez a kislemez, mintha a tavaly hibáit akarták volna kijavítani. Összességében jobb lett, de még így is van mit javítani, ha terveznek még "Shuuketsu no..." kislemezt. Tehát mondhatjuk, hogy valamennyire meg van élezve a lándzsa, de nem szúr eléggé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése