2023. december 10., vasárnap

Ilyen a karácsony a fantázia világában

Régen volt utoljára geek esemény a karácsonyi időszakban. Talán már csak a veterán anime rajongók emlékeznek az Animekarácsonyra, ahonnan a Mangafan indult még 2008-ban, és szervezte a későbbi animés eseményeit. Nem lett hagyomány, hogy az ünnepi időszakban is legyen animés rendezvény, jó eséllyel ezért fogadta nagy üdvrivalgás az őszi Fantasy Expón, hogy a karácsonyi időszakban is rendeznek egy extra Fantasy Expót.

Bár a most megtartott esemény valamivel szerényebb volt, hiszen most sokkal inkább a karácsonyi vásáron volt a hangsúly. A fő programok most szinte csak a színházteremben voltak. Azok struktúrája is át volt rendezve, mert az előadások nyitották meg az eseményt. Külön felkeltette az érdeklődésemet Fulmer Dorottya által tartott „Workaway Munka Japánban” előadás. Ezt elsősorban fiatalok veszik igénybe, jellemzően egy családnak segítenek be, és ezért jellemzően anyagi juttatásban részesülnek (ha nem önkéntesként van hirdetve), valamint szállást is biztosítanak nekik. Ez többnyire rövidtávú munkalehetőség (néhány hónap), de remek lehetőség arra, hogy az ázsiai szigetországban dolgozhassunk és egy hosszabb időt eltölthessünk ott, valamivel kisebb anyagi ráfordítás mellett. Akit érdekel a lehetőség, az itt tájékozódhat.

A következő előadást Iskariotes tartotta, „a magyar animés közeg kialakulása, fénykora és jelenlegi helyzete” volt a téma. Ki hitte volna, hogy már 1935-ben is vetítettek animéket Magyarországon. Bizony, a japán animáció is szinte egyidős a mozgókép megjelenésével. Ez az előadás is megerősítette, hogy sokkal több animét láttunk gyerekkorunkban, mint azt gondoltuk volna. Csak ezek többsége európai közvetítéssel jutott el hozzánk (vagy európai koprodukciók voltak), ezért nem is tudtuk, hogy a rajzfilm, amit a TV-ben nézünk, valójában japán. Ezután a Fantasing szórakoztatott minket elsősorban karácsonyi dalokkal.

Ezúttal is a tornaterem biztosította a helyszínt az árusoknak. Viszont mostanában már inkább csak a Magyar Anime Társaság pultja emlékeztet arra, hogy ezt a vásárt egykoron animepiacnak hívták. Ahogy nőtt a rendezvény, úgy jöttek be az üzletek is az eseményre. Ami leginkább azért sajnálatos, mert a korábbi animepiacokon jellemzően rajongók árulták a számukra szükségtelen animés relikviákat, és előfordult, hogy igazi japán ritkaságokat is beszerezhettünk. Konkrétan a Haikyuu gyűjteményem egy része is az animepiacról származik. Tehát jó dolgot talált ki a MAT, de kezdi elveszteni az eredeti jellegét.

Az emeleten most valamivel szerényebbek voltak a lehetőségek. Az első emeleten berendeztek egy Genshin Impact teaházat, a második emelet pedig teljes egészében a Just Dance!-é volt. Aki a retro konzolokkal szeretett volna nosztalgiázni, annak a földszint folyosójának legvégéig kellett elmennie.

A Regamex jóvoltából volt lehetőség Nintendo, Sega és Playstation retro konzoljain újra élni a gyerekkorunkat, de az igazán veteránok Commodore 64-gyel és Ponggal is játszhattak. A Regamex rendezett Commodore 64-es Bomberman valamit Super Nintendón Super Mario Kart versenyt. Az utóbbin ki is próbáltam magam. Megmosolyogtam, amikor a bemondó hölgy mondta a mikrofonba, hogy „úgy látszik a teknőcünk (akit én irányítottam) elfelejtette lecserélni a nyári gumijait télire”. Nem, teknőcünk nem felejtette el lecserélni a nyári gumikat télire. Teknőcünk driftelt, hogy sebességvesztés nélkül vegye be a kanyarokat. Mindig érdekes tapasztalni, hogy kívülállók miként látják a játékot.

Eközben a színházteremben is zajlott az élet, hiszen a délután teljes mértékig a jelmezeké volt. Kezdve a cosplay versennyel, melyre természetesen dugig volt a nézőtér. A felhozatal ígéretes volt, viszont arányában jóval több volt a performance versenyző, mint a craftmanship. Genshin Impact most csak elvétve volt, nekik külön szerveztek hasonmás versenyt az egész cosplay verseny után. A kettő közé beékeltek egy hastáncbemutatót, majd a hasonmás verseny után egy K-pop táncbemutatót nézhettünk meg.

Az eredményhirdetés és tombolahúzás előtt még Yuriko tartott előadást a világ nagy cosplayes rendezvényeiről. A nyugati geek kultúra annyira nem kapott most központi szerepet. Gyűrűk Ura Cosplay Klub, Star Wars kiállítás, illetve sci-fi kvízen mérhették össze a műfaj raongói a tudásukat, de összességében a keleti kultúra volt most fókuszban.

Jó ötlet volt karácsonyra is rendezni egy animés rendezvényt. Ráadásul az időjárás is kedvezett a karácsonyi hangulatnak, hiszen a város is fehérbe öltözött. Többen is magukra öltötték a mikulás jelmezét. Lehetne hagyomány a karácsonyi Fantasy Expo.

A cikk eredetileg a Programod.hu oldalon jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése