2023. november 10., péntek

Az emberi kapcsolatok fontossága

Bánom, hogy kihagytam a Yuzuki-san Chi no Yon Kyoudai előző 2 részét, pedig tudtam volna arról is mit írni. Sőt, a Paradox Live THE ANIMATION-ról is, úgyhogy ha lesz rá affinitásom, akkor gyakrabban fogok írni. Tényleg annyira jó ez az őszi szezon, hogy bőven meg tudnám tölteni ezt a blogot aktualitásokkal, ehelyett...

De siránkozás helyett inkább lássuk a Yuzuki-san Chi no Yon Kyoudai 6. részét, ami ugyan nem volt annyira érzelgős, de volt annyira szép, hogy beszéljünk róla. Igazából ez az epizód azért nem volt annyira érzelgős, mert most Minato volt fókuszban. Ő pedig nem annyira érzelemközpontú, márészt meg olyan humorral indított az anime, ami effektív tompította az érzelemdúsabb jelenetek élét. Konkrétan könnyesre röhögtem a szemem.

Amikor a legidősebb testvér, Hayato a legfiatalabb testvérének vetette fel, hogy elég sokáig marad el Minato és Mikoto, Gakuto válasza rádöbbentette, hogy mennyire felnőttesen viselkedik.

Hát, jó reggelt, kedves Hayato-san! Te élsz a legfiatalabb testvéreddel és nekem tűnik fel előbb, hogy Gakuto nem a korának megfelelően beszél? De az ezt követő kép...

Ezt nem bírtam épp ésszel... Hayato ugyanis hirtelen úgy érezte, mintha a legfiatalabb testvér lenne az apuka. Néha azt érzem, hogy kevés viccesebb dolog van egy felnőtt ösztönös gondolatainál. Ha az ő komplexebb világa leegyszerűsödik, és az képet alkot, az sokszor viccesebb tud lenni, mint egy gyerek egyszerű, öszönös látásmódja.

De azért Hayato gyorsan helyre teszi a szerepeket. Csak mondja meg a kis öcsike, hogy mit akar vacsorára, a bratyó majd megcsinálja.

Nagyon jó jelenet volt. Ilyen érzékeny, szívet melengető anime esetében a jó humor még jobbá teszi az animét. Oldja a hangulatot, és még közelebbinek mutatja a szereplők közti kapcsolatot. Főleg, ha a testvérek között igazi testvéri kapcsolat van, akkor egy jó humor még jobban üt.

Annak ellenére, hogy a Yuzuki-san Chi no Yon Kyoudai története inkább epizodikus, most az 5. rész történetét folytatták. A lényeg, hogy Minato barátja, Uta-chan randizik egy sráccal. Minato pedig nem azért féltékeny, mert titkon szerelmes a lányba, hanem hogy megszakad vele a kapcsolat. A bátyjával Mikotóval és Minato egyik osztálytársával titkon Uta-chan után settenkedtek, aki egy gyorsétteremben randevúzik. Ott találják ki, hogy hogyan szabotálhatják meg a randevút. Vagy... Mi lenne, ha Minato lenne Uta-chan szerelme? Az önmagában rossz jel, hogy Minatónak fogalma sincs, hogy viselkedik az, aki szerelmes. Mobilon néz utána, és háááát... Nincs elragadtatva az ötlettől.

Hát akkor legyen Mikoto az, aki becsajozik! A család tagja lehetne, ultimate megoldás! Ha Mikoto nem lenne ennyire visszafogott, valószínűleg elküldené a kistestvérét valahova nagyon messzire. Ehelyett...

Tekintve, hogy nincs megoldás, ezért Minato kénytelen szembenézni a ténnyel, hogy lehet, hogy elveszti a legjobb barátját. És van is erre kilátás, hiszen Uta-chan újabban elutasítja, hogy együtt menjenek titkos erődjükre, az tovább építeni. Effektív furcsán viselkedik, sokkal csendesebb... Így csak egyféle módon válaszolhat.

Tehát van baj. Így Minato végül egyedül megy a titkos erődükre, amit együtt építenek. Itt a közös emlékek hatására érzékenyül el Minato.

Ebben nagyon erős az anime. Előtte Minatót szinte szuperplánban láthattunk (csak az arcát), illetve a gondolatait, amik bántják őt, és ahogy egyre csak gyűlnek a könnyek a szemében. A közeli kép segítségével teljesen magunkévá tehetjük Minato fájdalmát. Majd amikor sírva fakad, azt már messzebbről mutatják, hiszen már bevonódtunk Minato érzelmeibe.

Ez jó módszer arra, hogy jobban átérezzük a karakter fájdalmát, mert így azok is átélhetik, akik annyira szerencsések, hogy nem vesztettek el fontos embert az életükben. De sajnos érzékenyebben reagálnak a szeretett személy elvesztésére azok, akik már elvesztettek egy fontos személyt az életükben. Azt gondolom, hogy a szülők elvesztése kellő indok ahhoz, hogy megértsük, hogy miért reagált Minato ennyire érzékenyen arra, hogy elszakadhat a legjobb barátnőjétől.

Ezen érzelmek terhével csinálja végig Minato a másnapot az iskolában. Egyedül megy haza, bár valamivel nyugodtabb, a napnál is világosabb, hogy a gondolatai még mindig kísértik. Ezért jön jól egy külsős személy, aki segít tisztán látni. Uta-chan nagynénje épp ott volt szolgálatban, ahol Minato ment haza.

Ő készségesen vállalta, hogy megoldja a problémát, hiszen nőként csak jobban tudja, mit érez egy lány, amikor szerelmes. Nos, hát hajrá. Addig is Minato megvakul a nagynéni kisugárzásától.

És hát igen... Van oka Uta-channak, hogy minden feszültségét a karatéban vezesse le. A helyzet ugyanis az, hogy a barátja szakított vele, mert nem látta Uta-chant eléggé nőiesnek.

Ez ilyen aranyosan bugyuta jelenet volt, mert látszott a srácon, hogy nem rosszindulatból szólt be Uta-channak. Csak túlzottan direkt és sértő módon vetette fel a problémáit. Mintha nem lenne rájuk bocsánat. Ettől hátrálhatott meg Uta, és érezhette úgy, hogy ebben a kapcsolatban nincs keresnivalója. Én nem feltétlen éreztem azt, hogy a srác nem fogadta volna el Uta-chant, de tényleg annyira direktek voltak a kérdései, hogy arra nagyon nehéz jól reagálni. Akármennyire is nem a rosszindulat vezérelte a fiút, nagyon nehéz másképp értelmezni az ilyen direkt kritikákat.

Ugyanakkor, ha őszinte akarok lenni, értem a srác problémáját. Már a mangában is meg kellett erőltessem magam, hogy Uta-chant én is lánynak nézzem. Függetlenül attól, hogy Minato személyében egy fiú a legjobb barátja, van valami fiús kisugárzása, ami miatt én se tudtam őt igazán lánynak nézni. Annyit tudok a japán nyelvről, hogy vannak olyan szavak, amiket csak fiúk használnak egymás között. Ha azt egy lány mondja, jó eséllyel a fiúsabb viselkedést preferálja. Jó példa erre a több "én" közül a "boku", amit fiúk mondanak magukra. Nincs olyan szintű japán nyelvtudásom, hogy tudjam, hogy pontosan milyen szavakat használ Uta, de a vehemenciája, a mozgásának dinamikája, ahogy megnyilvánul, meglehetősen fiús, és ez már a mangában is kitűnik. Ezzel önmagában nincs baj, nyilván ez Uta temperamentuma, és a srác is hozott egy döntést azzal, hogy ő olyan lányt szeretne maga mellé, akinek a viselkedése is lányos. Ahogy ezt kifejezésre juttatta, az volt problémás, és amíg ezen nem változtat, addig neki is problémái lesznek a párválasztásban.

Mindenesetre a szakítás megtörtént, így Minato is megkönnyebbülhet.

És végül minden visszaállt, ahogy az korábban volt. Azt gondolom, hogy ez a kép is jól mutatja, hogy jogos volt a srác felvetése, hogy Uta-chan eléggé fiús. Ritka az, hogy egy fiú és egy lány barát így összecsapja a kezét. De ez természetesen a legkevésbé sem lehet akadálya annak, hogy ők ketten igazi barátok legyenek. Sőt, Uta-channak pont azért van Minato mellett a helye, mert ő olyannak fogadja a lánybarátját, amilyen. Ők együtt alkotnak fantasztikus párost.

Ez is nagyon jó epizód volt, szép volt a vége. Jól érzékeltette, hogy az elszakadásnak még a lehetősége is nagyon fájdalmas, nemhogy az ténylegesen megtörténjen. Én személy szerint nem érzékenyültem el ezen a részen, nálam most az elején a humor vitte a prímet. De az egész anime továbbra is csodálatos, magasan ajánlott a megtekintése. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése