2023. november 5., vasárnap

Érdi AnimeCon 2023 beszámoló

Veterán animések számára bizonyára kellemes emlékeket ébresztenek a Petőfi Csarnokban megrendezett AnimeConok. Ezen nosztalgiából részesülhetett mindenki, aki részt vett 2023. november 4-én Érden a Szepes Gyula Művelődési Központban tartott rendezvényen, ahol a szervezők, azaz a Magyar Anime Társaság ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját.

Mielőtt rátérnénk magára a rendezvényre, bemutatnám a társaságot és az eddigi tevékenységét. A Magyar Anime Társaság (röviden: MAT) 2003. július 6-án alakult meg Salgótarjánban, a HungaroConon. Céljuk kifejezetten az volt, hogy eljuttassák az emberekhez modern japán kultúrát, illetve elősegítsék az egyes animék és mangák magyarországi terjeszkedését. Emellett zászlajukra tűzték ki a japán kultúra általános bemutatását, illetve együttműködnek más hasonló kultúrát bemutató szervezetekkel. A munkájukat azonnal megkezdték, hiszen már 2003. novemberében is tartottak anime napokat. Ezek látogatóinak száma rohamosan nőtt, aminek köszönhetően 2006. október 7-én már a Petőfi Csarnok adott otthont a társaság első nagy rendezvényének, a 2006. őszi AnimeConnak, ezután félévente egyszer volt nagyobb szabású AnimeCon (a tavasziak a „SakuraCon” nevet kapták), illetve nyaranta egy-egy vidéki város adott otthont egy animés rendezvénynek, melyet az adott város vidéki animés egyesületével együtt rendeztek meg.

Ezek akkoriban nagyon népszerűek voltak, jöttek a két napos AnimeConok, sőt a 2009.-es nyári (mely kivételesen Budapesten a Petőfi Csarnokban volt) három napos volt. Ráadásul csak a Petőfi Csarnok épülete nem volt elég, a szabadtéren különböző sátrak is helyet adtak a rendezvényen belüli programoknak. Majd a Mangafan által szervezett MondoConok robbanásszerű növekedésének következtében az AnimeConok visszaszorultak, és 2010 után csak alkalmanként szervezett a MAT egy-egy AnimeCon-t. Inkább a kisebb rendezvényekre fókuszáltak, ahol a japán kultúra egy-egy ágát mutatták be az érdeklődőknek. Majd 2016 körül tértek vissza rendszeres, kisebb rendezvénnyel, az AnimePiaccal. Ezek látogatottsága lassan emelkedett, majd később csatlakozott hozzájuk a Cosplay.hu csapata, akikkel együtt elkezdték csinálni a Fantasy Expókat. Ez a rendezvény az évek során annyira fellendült, hogy mostanra kezdi kinőni a Ferencvárosi Művelődési Központot.

Így jutottunk el a MAT 20. születésnapjáig, melynek alkalmából a társaság úgy döntött, hogy nosztalgiázik egyet és szervez egy, a régi AnimeConok hangulatát idéző animés rendezvényt. A Szepes Gyula Művelődési Központ, mint helyszín ideális választás volt, hiszen nemcsak az épület kapacitása tette lehetővé, hogy különböző termekben különféle programok kapjanak helyet, hanem mind a buszpályaudvar felől, mind Érd Felső és Érd Alsó vasútállomás felől könnyen megközelíthető, maximum 10 perc séta.

A fő programoknak a színház terem adott otthont, de volt Workshop terem, Játékterem, illetve az árusoknak is volt külön helység, ugyanis AnimePiacot is tartottak, ahol most nem feltétlen rajongók árultak, sokkal inkább üzletek. Jelen volt például a SakuraZaka, a KépregényDepó, illetve a Beweceramics is képviseltette magát, ahol egyedi készítésű, japán mintázatú edényeket lehetett vásárolni. Az előtérben pedig a Moya Matchának köszönhetően autentikus japán matcha zöld teát ihattunk.

A színház teremben a megnyitó után egy hagyományos japán kardvívást nézhettünk. Egészen pontosan a Kashima Shinden Jikishin Kage-Ryu (japánul: 鹿島神傳直心影流) japán hardművészeti iskola bemutatóját nézhettük meg, mely többek között a kenjutsu (剣術) technikával foglalkozik. A bemutatót Suzuki Kimiyoshi sensei három tanítványa tartotta. Előadásuk hangulatát külön emelte a japán tradícionális zene.

Ezután Dobay Ádám online előadását hallgathattuk meg „20 év alatt se nőttük ki” címmel. A cím reflektál arra a régi berögződésre, hogy sokan az animéket a rajzfilmekkel veszik egy kalap alá, és egy időben szülők gyakran kérdezték a kamasz gyereküket, hogy mikor nőnek már ki az animékből. Ezt ugyanúgy megkaptuk annak idején videojátékok kapcsán is. Az előadásban egy kis időutazáson vehettünk részt, ahol elsősorban azon animékről volt szó, melyeket Magyarországon is vetítettek. Folyamatosan mentünk vissza az időben, és természetesen nem lehetett elmenni az magyar anime történelem két legviharosabb időszaka mellett.1999: Amikor késő esti műsorsávba száműzték a Dragon Ball-t, illetve pár évvel később, amikor Frei Tamás az akkori műsorában, Frei Dossziéban egyetlen kiragadott mangából erőszakosnak titulálta összességében a mangákat, illetve pornófüggőknek minősítette a japánokat. A Magyar Anime Társaság közleménye a mai napig elérhető az Indexen, amelyben félretájékoztatással vádolták meg a Frei Dosszié műsorát.

Az ilyen jellegű félretájékoztatásokat is korrigál a Magyar Anime Társaság. Ezek az esetek jól rávilágítanak arra, hogy mennyire más volt az emberek médiafogyasztása 20-25 éve. Sokkal kevesebb információ jutott el az emberekhez, ezért könnyű volt a valóságnak egy kis szeletét kiemelve, azt a műfaj egészére kivetítve félrevezetni az embereket. Ahogy azon is egy egész ország botránkozott 1998-1999-ben, hogy hogy okozhat egy „rajzfilm” ekkora függőséget, hogy gyerekek aláírást gyűjtenek azért, hogy láthassák a Dragon Ballt-t. Mivel akkoriban az általános vélekedés a médiáról az volt, hogy amit ott megírtak, az biztos úgy is volt, ezért senki nem kérdőjelezte ezek valóságtartalmát, még akkora sem, ha ezeket történetesen a Blikk írta meg.

Az előadáson érdekes volt viszontlátni képekben a sok régi animét, hallgatni a hozzájuk kapcsolódó egyedi (adott esetben magyar vonatkozású) történetet.

A különböző előadások között retro AMV-ket (Anime Music Video) vetítettek, melyeket nemcsak amiatt volt noszalgikus nézni, mert régi animékből voltak válogatások, hanem azért is, mert az AMV készítés módja is sokat változott az elmúlt években. Ezekben a rövid videókban egy (sokszor nyugati) dalra vágnak ki egy animékből úgy jeleneteket, hogy az illeszkedjen a dal aktuális részének ritmusához. Lassabb részhez nyugodtabb jeleneteket láthatunk, ütemesebb dalrészletnél meg dinanikusabb jeleneteket láthatunk. Az igazán jó AMV szinte új megvilágításba helyezik mind az animét, mind a dalt.

Aki viszont inkább az interaktívabb programokat részesíti előnyben, az vagy a Workshop teremben díszíthetett japán legyezőt, vagy kimono speed dressinget próbálhatta ki. A játék teremben kipróbálhatta a gót a Pagoda Go Egyesületnek köszönhetően, utána az ELTE Hyakunin Isshu Karuta Klub jóvoltából a karutát. Az előtérben pedig a Magyar Origami Kör által hajtogathatott origamit, valamint a Magyar Vöröskereszt tartott arcfestést is.

Aki viszont a színházteremben maradt, az megnézhette a Cosplay versenyt, melyet a Cosplay.hu szervezett. A versenyen 10-en vettek részt. A versenyzők nagyjából egyenlő arányban cosplayeztek retro animékből karaktert, illetve most is jelen volt a Genshin Impact, ami már jó ideje ezeknek a versenyeknek kihagyhatatlan eleme. De a látogatók közül is sokan jöttek beöltözve. Voltak akik leginkább saját maguk szórakoztatására vették fel a kedvenc karakterük jelmezét, de olyanok is voltak, akiknek kapcsán felmerült bennem a kérdés, hogy miért nem neveztek a megmérettetésre?

A verseny után pedig az Anime Kvízen tehettük próbára az animés tudásunkat. Összesen 59 kérdés volt, azok műfajban és időben is igen széles intervallumot öleltek fel. Magam is részt vettem a kvízben, és kissé csalódottan konstatáltam, hogy hiába láttam az elmúlt 17 évben több mint 800 animét, a kérdések csak egy kis részére tudtam biztosan a választ.

A nap második felében workshop teremben karaokézhattunk, utána pedig chokert készíthettünk. A színház teremben a MAT egy nagy, 50 szeletes tortával ünnepelte a születésnapját. Természetesen a jelenlévőknek is adtak belőle, mintegy megköszönve a részvételt. A nap zárásaként pedig az eredményhirdetés után megnézhettük a Miyazaki Hayao által rendezett Kiki a Boszorkányfutár (Majo no Takkyuubin; 魔女の宅急便) című filmet.

Összességében jó volt, érdemes volt részt venni rajta. Egyedül a vetítésen volt technikai malőr, ugyanis folyamatosan elment a kép a színház teremben. Ez leginkább az Anime kvízen volt problémás, hiszen ki voltak vetítve a kérdések. Ezt leszámítva azt lehet mondani, hogy a MAT méltón ünnepelte a a 20. születésnapját, jó volt újra megélni a klasszikus AnimeConok hangulatát. Sokat dolgoztak az animék és a japán kultúra magyarországi népszerűsítésén. Az, amit most látunk a különböző animés és geek rendezvényeken, mind a MAT-os AnimeConokból gyökerezik, a MAT járta meg az első lépéseket az animés, mangás rendezvények útján, melyeken a nagyobb cégek rendezik meg a nagyobb rendezvényeiket. A Magyar Anime Társaság most is jelen van, hiszen a Fantasy Expókon ők rendezik az AnimePiacot. És akik szívesen részt vennének egy ilyen rendezvényen önkéntes segítőként, vagy akár tagja lenne a társaságnak, a társaság weboldalán csatlakozhat.

Tehát legközelebb december 9-én találkozhatunk velük.

A cikk eredetileg a Programod.hu oldalon jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése