2023. szeptember 23., szombat

Szörnyű titkok nyomában

Végére értem a másik mangának, amit idén októberben kezdenek anime formájában vetíteni. A Migi to Dali volt az, ami annyira felkeltette az érdeklődésem, hogy előre elolvastam a történetet. 44 fejezet volt az egész, úgyhogy valószínűleg egy évadban leadják az egész mangát. Hát, mit is mondjak? Amit már többeknek is: Ha mindent meganimálnak, akkor ez lesz az eddigi legfurcsább animék egyike, amit valaha is láttam. Olyan képkockák voltak a mangában, amikről nem is gondoltam, hogy ilyesmi bárkinek az eszébe juthat.

Mindazonáltal sajnos szomorú apropója is lett annak, hogy most kapott anime változatot, ugyanis a mangaka, Sano Nami idén augusztus 5-én rákban meghalt. 36 éves volt. Már nem érhette meg az mangájának anime adaptációját. Nem is gondoltam egyébként, hogy az ő munkája a Sakamoto Desu ga? is. Ott volt első helyen a hasonló mangák között, pedig ha jobban meggondolom, van hasonlóság rajzstílusban, ráadásul, majd látni fogjuk, hogy Miginek és Dalinak ugyanúgy vannak akrobatikus képességei, ahogy Sakamotónak volt a róla szóló mangában és animében.

Miről is van szó? 1990-ben járunk, Kobe városában. Adott egy középkorú házaspár, akinek nem adatott meg, hogy gyereke legyen. Hogy ezen fájdalmukat enyhítsék, úgy döntenek, hogy örökbe fogadnak egy gyereket. Egy Hitori nevű fiúra esik a választásuk. A szülők rendkívül kedvesek, mindent megadnának az örökbe fogadott fiúnak. Csakhogy fogalmuk nincs arról, hogy valójában egy ikerpárt fogadtak maguk mellé. Igen, ők a címszereplő fiúk. Az akrobatikus képességekre meg a gyors helycserés "támadás" miatt van szükség. Elképesztő, miket talált ki a mangaka: Például mindig csak az egyikük ül az asztalnál vacsoraidőben, a másik az asztal alatt várja, hogy az ikertestvére neki is titkon adjon valamit a vacsorájából. Ám egyszer csak gondolnak egyet, és egy rögtönzött cirkuszi mutatvánnyal helyet cserélnek. Ekkor a másik ül az asztalnál, az egyik pedig az asztal alá kerül. Hasonlóképpen oldanak meg helycseréket, így lényegében mind a ketten egyformán szerepelnek.

De miért nem tudhat róluk senki? Miért Hitori néven ismeri őket mindenki? A lényeg elég hamar kiderül: Anyjuk gyilkosság áldozata lett, a sírja előtt fogadják meg, hogy megtalálják a gyilkost, és bosszút állnak rajta. Itt kezdődik az egész történet lényegi része. A gyilkosság körüli titkok azok, amik rendkívül egyedivé teszik a történetet. Nagyon csavaros történetet talált ki a mangaka, ilyet én még nem olvastam. A fő oka annak, hogy senki nem tudja, hogy ők valójában ketten vannak, az az, hogy oly módon nyomoznak, hogy miközben az egyik próbál olyan személy bizalmába férkőzni, aki tudhat valamit a gyilkosságról, addig a másik titkon nyomok után kutat a házban. Ezt nem tudnák megtenni, ha tudná róluk a környezete, hogy ikrek. Az fiúk konkrétan odáig is elmennek, hogy egy ponton egymást is kénytelenek becsapni... Az is egy szép jelenet volt.

Az az igazság, hogy habár összességében szerettem olvasni a mangát, olyan nagyon kiválónak mégsem mondanám. Megítélésem szerint a fiúk viselkedése nincs összhangban a történésekkel. Az a lényeg röviden, hogy az elején mindenkivel szemben gyanúsak. Csak azért akarnak emberek bizalmába férkőzni, hogy minél többet megtudjanak a gyilkosság körülményeiről. Senkiben nem bíznak, még a nevelőszüleikben sem. Néha felmerült bennem, hogy ez a túlzott nyomozás nem fordul-e át üldözési mániába? Senkinek nem mutatják meg a valódi arcukat, természetüket, mindenkinek szerepet játszanak. Egy részen komolyan elgondolkodtam azon, hogy nem hasonulnak meg a felvett szerepeikkel? Meg ami még eszembe jutott, hogy amikor április lett és kezdődik a tanév, nem-e hiányzik akkor egyik-másik? Hogy vannak anyakönyvezve, a tankötelezettség itt nem játszik? Ekkor volt az a pont, hogy inkább nem tetszett a manga, mert olyan érzésem volt, hogy a mangaka saját maga gabalyodott bele a szálaiba...

A második felétől vált számomra sokkal érdekesebbé a történet, amikortól kiderült, hogy "honnan fúj a szél", és fény derül a nagy titokra. Onnantól vesz nagyon érdekes fordulatot a történet, a fiúk is elkezdenek sokkal inkább önmagukként viselkedni. Innentől jött az, hogy nagyon megkedveltem őket és kezdtem átélni igazán a történetet. Tehát az első felét én inkább túléltem, mert bár voltak kifejezetten érdekes jelenetek, de néhánynál gyorsan kiderült, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja... Nagyon nem volt egyensúly, a mangaka túlságosan rejtélyessé akarta tenni a történetet. Nagyjából a felétől tisztult le az egész, és amikor célirányos volt a nyomozás, akkortól lett tényleg rejtélyes a történet. Akkortól derültek ki az igazán meglepő részek, és jöttek az olyan jelenetek, hogy csak döbbenten lestem magam elé, hogy ezt az alkotó mégis hogy találta ki?

Nagy kár, hogy a mangakának nincs már lehetősége arra, hogy a hibáiból tanulva egy még jobb történetet hozzon ki. Ha abból indulok ki, hogy a Sakamoto desu ga? és a Migi to Dali közül az utóbbi a későbbi manga és egyértelműen az ikerpáros mellé tenném le a voksom, akkor a következő történet csak jobb lehetett volna. Ha lett volna, persze. Ha volt ötlete a mangakának. Mindenesetre az anime október 2-ától érkezik, mindenképp nézni fogom, és az előzetes alapján úgy tűnik, tényleg animálni fognak mindent. Plusz érdekesség: Ha a crossdressing is animálva lesz, akkor ebben az animében láthatjuk a legcsodálatosabb nőt, akit mangában valaha láttam. Ehhez is férfi kell...

Hivatalos oldal | Twitter oldal | My Anime List | AniList

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése