2023. augusztus 19., szombat

Haikyuu!! nap 2023

Augusztus 19. Haikyuu!!-nap az anime-naptárban. Hogy miért pont ez a nap, egyszerű kitalálni alap japán nyelvtudással is: 8-1-9 Hachi-Ichi-Kyuu. Ha az első két számból kivesszük a "chi" szótagot, akkor kijön az anime neve.

Izgatottan vártam, hogy mit fognak bejelenteni. Hát, nem sokat... Megtudtuk, hogy a Movie-páros a "Gomisuteba no Kessen" címet kapja, vagyis "Battle of the Garbage Dump" angolul. Ez az öreg Ukai-sensei mondása volt a 2. évadban. Emlékeim szerint akkor mondta, amikor visszaemlékezett a fiatalkorára, volt egy Karasuno VS Nekoma meccse. De nem vagyok benne biztos. Néha elveszek a részletekben, pedig többször végignéztem már az egész szériát. Ez igazából az első movie-nak nagyon jó cím lenne, mert a Karasuno következő nagy meccse az Inarizaki után a Nekomával lesz, miután ők sikeresen legyőzték a Sarukawa csapatát. Így a két ősi riválison a sor, hogy egy mindent eldöntő csatában végre kiderüljön, hogy melyik a jobb. Már elolvastam teljesen a mangát, úgyhogy tudom a végeredményt. Az biztos, hogy csak ezt a meccset megéri külön movie-ban bemutatni, mert nagyon szépen zárult a mérkőzés, kétségem nincs afelől, hogy a movie "személyében" újabb 10 pontos mesterművel fog bővülni a My Anime List és az AniList listám.

De hogy az utána következő történéseket hogy fogják egy movie-ba belesűríteni, azt nem tudom. SPOILER! Csak akkor olvasd el ezt a bekezdést, ha elolvastad a mangát! Mert a Karasuno VS Kamomedai meccs sem lesz akármi. Ott ér ugye véget a Karasuno diadalmenete, és ezután ugrunk 5 évet az időben. Én mindenképp azt csinálnám, hogy egy külön movie-t adnék ennek a meccsnek és a felnőttkori, brazil eseményeket és a V.LEAGUE meccset egy harmadik... ha nem is movie-ban adnám le, de minimum egy külön OVA-ban. Igazság szerint még mindig nem tudom elképzelni, hogy oldják meg ezt az egészet két movie-ban, legyenek okosak a Production I.G-nél. SPOILER VÉGE.

A másik lényeges információ, amit megtudtunk, hogy további információk a szeptember 24-én tartandó Haikyuu!! FESTA-n tudunk meg. De akkor miért csődítik össze a tömeget a Haikyuu!!-napra, ha érdemi infót csak a későbbiekben mondanak? Azt hittem, vetítési dátumot vagy egy trailert kapunk. A Haikyuu!! hivatalos weboldalán sem tudunk meg többet.

Vagyis hát kaptunk trailert, de csak a manga képsoraiból idéznek. A videót a Haikyuu!! Twitter oldalán tették közzé.

Akkor lett volna ez a videó igazi, ha a kapcsolódó manga fejezetekből raktak volna be képsorokat és nem a korábbiakból.

Sokkal kedvesebb volt a BURNOUT SYNDROMES: FLY HIGH!! dalából készült rövid videoklip.

Ezt tegnap tették közzé. Az animéből idéz jeleneteket, a kék-narancssárga színpárosítás az, ami egyedivé teszi ezt a videót, de az animáció is nagyon jó lett. Meg tudták úgy csinálni, hogy át tudták adni az adott jelenetek érzelmi jelentősségét. Az meg nem véletlen, hogy pont a FLY HIGH!!-ból készült ez a video, rengeteg Haikyuu!!-rajongónak ez az abszolút kedvenc betétdala az animéből. És érthető is, mert talán ez a dal hozza ki a leginkább az egész anime érzelmi mondanivalóját. Emellett kellőképp lendületes is, tehát a sport dinamikája is érzékelhető a dalban. Tényleg nagyon jó opening dal.

És ha már BURNOUT SYNDROMES és ha már FLY HIGH!! akkor az együttes tegnap tette közzé a YouTube csatornáján a Sao Paolóban tartott 2023-as Anime Friends-en elénekelték dalt. Meghívott vendégek voltak, ők is tartottak egy nagy koncertet, annak záróakkordja volt a FLY HIGH!!

Én eléggé fáradtnak éreztem az éneket. Ha egy egész másfél-két órás koncert utolsó dala volt ez, akkor mondjuk érthető. De a hangszeres játékban nem hallottam hibát. Az mondjuk eléggé esetlen volt, amikor a hosszú instrumental rész után kérték fel a közönséget, hogy énekeljen, általában az énekes valami egyszerűbb részt szokott énekeltetni a rajongóival. Vagy egy jellegzetes, könnyen megjegyezhető dallamú sort, amit az emlékezetes dallama miatt fúj mindenki kívülről, amit itt énekeltettek, az nem az volt. Maga az Anime Friends július 13-16 között volt, jó volt az időzítés, hogy mostanra tegyék ki.

A fő attrakció viszont egyértelműen Murase Ayumu és Ishikawa Kaito kb. 45 perces beszélgetése volt.

A fő információkat tőlük tudhatjuk. Sajnos alig értettem a beszélgetést, de jó volt nézni őket.  Aranyosak voltak, ahogy hülyéskedtek. És akinek a füle túléli Ishikawa Kaito üvöltését a 32. percben, annak a füle sokat túlél...

De összességében tényleg nem volt nagy szám az egész, mert egyrészt azt már tudtuk, hogy lesz Haikyuu!! festa 2023. szeptember 24-én, ahogy azt is, hogy a movie-k openingjét és endingjét a SPYAIR és a BURNOUT SYNDROMES énekli. Megoszthattak volna velünk többet is, hogy nagyobb jelentősséget adjanak ennek a napnak. Így csak az maradt meg, hogy érdemi infót alig tudtunk meg. A kellemes meglepetéseket a BURNOUT SYNDROMES-tól kaptunk.

Akkor nem maradt más hátra, mint várni szeptember 24-ig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése